Телеграм каналите публикуват видеоклипове от експлозии, чути в Степанакерт, столицата на непризнатата република Нагорни Карабах, наричана от арменците Арцах, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Арменската агенция "Фактор" съобщава, че азербайджанските въоръжени сили са атакували комплекса за радиоелектронна борба на арменската армия край Степанакерт. Също така според агенцията Азербайджан използва дронове и тежка артилерия.

"От прозореца на къща в Степанакерт виждам дим на отсрещния хълм. Артилерията стреля непрекъснато от около четиридесет минути", цитира Фактор местния журналист Марут Ванян.

Съобщава се също, че в града е обявена въздушна тревога.

Арменските телеграм канали твърдят, че няколко ранени са били откарани в болницата в Степанакерт, но няма потвърждение на тази информация.

Гегам Степанян, омбудсманът на непризнатата република Нагорни Карабах, твърди, че има жертви сред цивилното население. "Двама загинали, едното от които е дете", уверява той. Би би Си не може да потвърди тази информация.

Степанян казва още, че днес вече са ранени 11 души. По-рано беше съобщено, че деца са били ранени в едно от селата в района на Аскеран и са били откарани в болницата в Степанакерт.

Азербайджан настоява, че не атакува цивилни цели, но в изявлението си пояснява, че една от целите на военната операция е "разпускането на марионетния режим". С какви точно методи Баку иска да постигне целта си и как ще защити мирното население, не се уточнява.

В официално изявление Министерството на отбраната на Азербайджан заяви, че използва прецизни оръжия срещу "изключително законни военни цели и военна инфраструктура". Военното ведомство също така съветва местните жители да стоят далеч от военни съоръжения, тъй като арменските въоръжени сили разполагат "огнестрелни оръжия в близост до жилищни райони", се казва в изявлението.

Министерството на външните работи на Азербайджан също така заяви, че единственият начин за постигане на мир в Карабах е пълното изтегляне на арменската армия от региона и "разпускането на марионетния режим [на Карабах]".

Министерството на отбраната на Армения в отговор на това заяви, че на територията на Карабах няма арменски военни сили. "Както в миналото, така и сега, азербайджанските източници съобщават невярно твърдение, че в Нагорни Карабах има части от арменските въоръжени сили, военна техника и персонал", се казва в изявление на арменското отбранително ведомство

Арменското външно министерство също нарече избухването на военните действия "мащабна агресия от страна на Азербайджан".

Руското външно министерство обяви, че избухването на военни действия "няма основание" и призова за прекратяване на огъня и дипломатическо решение на ситуацията. В същото време руското външно министерство също така заяви, че Русия не е доволна от изявленията на Армения, "че антируските стъпки по никакъв начин не засягат двустранните отношения". Така представителят на външното министерство Мария Захарова коментира последното военно сътрудничество между Армения и САЩ.

Министерството на външните работи на непризната република Нагорни Карабах също излезе с изявление, в което обвини "международните играчи", че не са "вдигнали блокадата на Нагорни Карабах и не са предотвратили геноцида". Това, според външното министерство, дава възможност на Азербайджан да започне военни действия.

Министърът на отбраната на Азербайджан се обади по телефона на своя колега от Турция. Анкара заяви, че "както винаги подкрепя Азербайджан".

Турция беше първата държава, която призна независимостта на Азербайджан през 1991 г. Страните са близки една до друга в етнически, религиозен и културен аспект. За Турция Азербайджан е основният партньор в Южен Кавказ.

През 2020 г., по време на Втората карабахска война, Турция по всякакъв възможен начин помогна на Азербайджан, който използва турски дронове срещу арменските въоръжени сили. И след края на военните действия Турция помогна на Баку в раминиране на освободените региони.

Москва загрижена заради покачващото напрежение между Армения и Азербайджан

Москва загрижена заради покачващото напрежение между Армения и Азербайджан

Армения определя ситуацията в блокирания анклав като "отчайваща"