На фона на засилено напрежение президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин се срещат в швейцарския град Женева.

Това коментира "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че това е първата среща на четири очи на двамата държавни глави, откакто през януари Байдън влезе в Белия дом.

Байдън и Путин без обща пресконференция след срещата си в Женева

Байдън и Путин без обща пресконференция след срещата си в Женева

Това бил най-подходящият формат за ясна комуникация със "свободните медии

Путин и Байдън ще разговарят в луксозната вила "Ла Гранж" на брега на женевското езеро. По предварителна програма това ще бъде серия от срещи в продължение на 5 часа. За съжаление не е предвидена обща пресконференция. Все пак и Путин и Байдън обещаха да говорят по отделно пред медиите.

Очакванията не са големи, но и двамата президенти се надяват срещата да доведе, ако не до друго, то поне до стабилност и предсказуемост в отношенията между САЩ и Русия.

От изтеклата информация става ясно, че Путин и Байдън ще обсъдят контрола над ядрените оръжия, ескалацията на напрежението в Украйна, незаконното анексиране на Крим, киберсигурността и демокрацията в Русия. И не на последно място възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Очаква се Байдън да поиска от Путин освобождаването на Алексей Навални.

Помпео смята Байдън за слаб, щом не може да проведе пресконференция с Путин

Помпео смята Байдън за слаб, щом не може да проведе пресконференция с Путин

Не трябва да се показва слабост пред Русия, Китай, Иран и КНДР - трябва сдържане