България остро осъжда терористичните актове във Франция, Кувейт и Тунис. Убийството на невинни хора не оправдава каквито и да било цели и политики, категорични са от Министерството на външните работи. От ведомството изразяват дълбокото си възмущение от използването на агресия.

Припомняне, в рамките на около час бяха извършени три терористични атаки на три континента. Във Франция бе атакувана фирма „Air Products" в Сен-Кентен-Фалавие. Обезглавен е един човек и е имало неуспешен опит за взривяване на завода.

Терористичните актове в джамията „Имам Ал-Садик" в Кувейт и хотелски комплекси в гр. Сус, Тунис, доведоха до смъртта на общо над 40 и раняването на много други цивилни граждани.

В изявление на говорителя на Министерството на външните работи се посочва, че страната ни изразява своята солидарност към народите на трите засегнати държави. От министерството изразяват надежда, че гражданското общество в страните от региона на Близкия изток и Северна Африка ще намери съпротивителни сили за противодействие на разпространението на терористичната и радикална философия на групировки от рода на „Ислямска държава" и „Ал Кайда".

От ведомството призовават всички сили участници в политическите процеси в страните от региона да мобилизират целия си наличен ресурс в името на възстановяването на стабилността и сигурността във всички конфликтни точки, източник на напрежение.

Страната ни изразява своята солидарност с народа на Франция в противопоставянето ни на всяка атака срещу ценностите на мира, демокрацията и свободата.

От Външно поднасят своите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите и ранените.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев също осъди всяка форма на тероризъм и насилственото отнемане на невинни човешки животи. Той е категоричен, че подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. „Наш общ дълг е да обединим усилията си срещу тази заплаха и да работим заедно за изграждането на един по-сигурен и мирен свят", подчертава държавният глава.

Плевнелиев е изпратил съболезнователни телеграми до президента на Франция Франсоа Оланд, президента на Тунис Беджи Каид Есебси и до емира на Кувейт шейх Сабах Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах  по повод терористичните атаки.

Той изказва най-искрени съболезнования на близките на загиналите и оправя пожелания за бързо възстановяване на ранените.