Въпреки руските протести американският президент Барак Обама пледира за разширяване на НАТО.

Това съобщава europe.bg, като цитира австрийския новинарски сайт ORF.at.

"Наистина Вашингтон иска да подобри отношенията си с Москва, но НАТО трябва да изпрати „ясен сигнал", че страни, които искат да станат членки на НАТО, могат да се присъединят", каза Обама след среща с все още действащия генерален секретар на съюза Яп де Хоп Схефер вчера в Белия дом.

Кремъл отново изрази остра критика за приемането на нови членове в НАТО, като например за бившите съветски републики Грузия и Украйна.

Обама ще участва в края на следващата седмица в срещата на върха на НАТО на немско-френската граница. Преди това ще се срещне за първи път на двустранна среща с руския президент Дмитрий Медведев в Лондон.

Обама обяви също така, че най-късно на срещата на НАТО ще представи своята нова стратегия за Афганистан и ще я обсъди с партньорите си. По думите му НАТО трябвало да стане по-силен в Афганистан и да координира по-добре силите си.

Същевременно немският канцлер Ангела Меркел се обяви в правителствена декларация за тясното сътрудничество с Русия. На срещата на върха на 3 и 4 април НАТО щял отново да започне тясно сътрудничество с Русия, което беше прекъснато след войната в Грузия.

„Фундаментът на политиката на сигурност отново и отново е доверие", каза тя в правителствена декларация от четвъртък относно предстоящата среща на НАТО. „И точно това доверие трябва да се затвърди, а именно с Русия", добави тя.

НАТО залагал на една кооперативна позиция на Русия по време на срещата. „Ние от 20 години вече не сме противници, времето на Студената война е безвъзвратно отминало".

Няколко дни преди срещата на НАТО Меркел ще се срещне идния вторник с руския президент Дмитрий Медведев в Берлин. Тогава ще се обсъди и неговото предложение за договор за сигурност за цяла Европа. Немският канцлер призова Русия да покаже добра воля в конфликта с Молдова за региона Приднестровие. „Това би ни придвижило напред по много въпроси", каза Меркел. Тя се изказа за разширяване на консултациите с Русия.

Меркел също така приветства успокояването на отношенията между САЩ и Русия: „Това е шанс за развитието на тясно и добро партньорство".