Върховната Рада на Украйна не прие подадената оставка от министър-председателя Арсений Яценюк.

Припомняме, той подаде оставка преди седмица, след като две партии напуснаха управляващата коалиция, която подкрепяше правителството, след като Радата отхвърли няколко закона, които бяха от съществено значение, за да бъде финансирана войната срещу проруските сепаратисти.

Оставката на Яценюк трябваше да бъде приета от Радата, но при гласуването само 16 депутати гласува за нея, а 109 се обявиха против оттеглянето на премиера. Останалите депутати в 450-членната Рада не гласуваха или отсъстваха от пленарна зала, съобщава „Асошиейтед прес".

Президентът Петро Порошенко призова парламента и правителството да намерят компромисно решение и законодателният орган да продължи да работи, въпреки че той настоя за провеждането на нови парламентарни избори.

Подтикнати от Порошенко, украинските депутати в крайна сметка приеха законопроектите, за които Яценюк настояваше. С това Украйна ще продължи да изпълнява задълженията си по спасителния заем, предоставен от Международния валутен фонд, както и ще бъде осигурено допълнително финансиране за армията.

Порошенко коментира във връзка с действията на украинските депутати, че „днес отношението на народните представители на Украйна към украинския народ и украинската армия не зависеше от това дали има управляваща коалиция или не".

Президентът допълни, че парламентарните избори ще бъдат факт, но не конкретизира какви стъпки ще предприеме, за да бъдат те проведени.