Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк ще започне в неделя, 4 декември, четиридневното си посещение в Украйна по покана на украинското правителство.

"Новият върховен комисар, който беше назначен на този пост през септември, се очаква да посети Киев и съседните региони, Харков, Изюм и Ужгород. Той също така ще се срещне с национални и местни държавни служители и представители", съобщи "Гласът на Америка".

Припомняме, че на 2 декември Независимата международна анкетна комисия на ООН за Украйна публикува изявление за опустошителните последици от войната върху украинските деца. Комисията също така обърна внимание на унищожаването на гражданска инфраструктура, енергийни и транспортни мрежи.

ООН разследва военни престъпления ли са руските удари по инфраструктурата на Украйна

ООН разследва военни престъпления ли са руските удари по инфраструктурата на Украйна

Комисия събира доказателства, които ще представи през март

Експертите на ООН напомнят, че гражданската инфраструктура е защитена от международното хуманитарно право, така че те "възнамеряват да проучат подробно този въпрос" и да представят доклад на Съвета на ООН по правата на човека през март следващата година.

Според ООН, 6557 цивилни са били убити и 10 074 са били ранени в резултат на войната в Украйна. В същото време се отбелязва, че реалните числа са много по-високи, тъй като достъпът до зоната на бойните действия е ограничен.

На 4 март Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция "Ситуацията с правата на човека в Украйна в резултат на руската агресия". Съгласно документа Съветът създаде Независима международна анкетна комисия за Украйна.

През октомври Комисията представи подробен писмен доклад на Общото събрание на ООН, който записва голям брой военни престъпления, нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, извършени от руски войски в Украйна.

ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена
Обновена

ООН: Сделката за износ на зърно от Украйна е удължена

Гутериш приветства решението на страните по споразумението

Комисията се състои от трима души - Ерик Мьосе от Норвегия (председател), Ясминка Джумхур от Босна и Херцеговина и Пабло де Грайф от Колумбия.