Вселенският патриарх Вартоломей по време на посещение в Литва заяви, че ще работи с властите на страната, за да създаде Литовска православна църква и по този начин да гарантира, че вярващите вече не са под пастирската грижа на Московската патриаршия, предава Ройтерс.

През 2019 г. патриарх Вартоломей предизвика дълбок разрив с Московската патриаршия, като призна новосъздадената Православна църква на Украйна, която се появи паралелно с подчинената тогава на Москва Украинска православна църква. След този акт Руската православна църва прекъсна напълно общението си с Вселенската патриаршия.

"Днес пред нас се отваря нова перспектива заедно с възможността да работим заедно за създаването на клонка на Вселенската патриаршия в Литва", каза Вартоломей пред репортери във Вилнюс след среща с премиера Ингрида Шимоните.

"Вселенската патриаршия жертвоготовно се предлага в служба на православните вярващи в Литва... Това е изключителна чест за нас", добави той.

Вселенският патриарх Вартоломей е базиран в Истанбул, все още известен сред православните християни с византийското си име Константинопол. Константинополската патриаршия се счита за "първа сред равни" в православния свят, но Руската църква има най-много православни вярващи, около 100 милиона от 260 милиона по света.

Шимоните каза, че някои от православните вярващи в нейната страна, включително украински и беларуски бежанци, възразяват срещу настоящия статут на църквата там като подчинена на Руската православна църква.

Православието в Литва датира от 13-ти век, каза Вартоломей, когато тя попада под върховния надзор на Константинопол, тогава столица на Византийската империя.

Към 2021 г. имаше около 100 000 православни вярващи в предимно римокатолическа Литва, при общо население от 2,7 милиона.

"Естествено и човешко е, че след като Русия започна своята пълномащабна агресия в Украйна с откритата и активна подкрепа на Московския патриарх Кирил, някои литовски православни вече да не могат с чиста съвест да останат част от Московската патриаршия", каза Шимоните.

Руската православна църква осъди независимостта на Латвийската православна църква

Руската православна църква осъди независимостта на Латвийската православна църква

Решението за независимостта идва от президента на Латвия - Егилс Левитс