Три фрагмента от атинския храм Партенон, съхранявани от Ватикана в продължение на векове, бяха върнати на Гърция в петък, което папа Франциск нарече жест на приятелство.

Това съобщи АФП.

"Подаряването на фрагментите от Партенона, които повече от два века са били съхранявани във Ватиканските музеи, се явява църковен, културен и социален жест на приятелство и солидарност с народа на Гърция", заяви на церемония в Музея на Акропола в Атина епископ Брайън Фарел, секретар за насърчаване на християнското единство.

Мраморните фрагменти от Партенона, едно от чудесата на древния свят, включват глава на кон - един от четирите коня, теглещи митичната колесница на Атина, според уебсайта на Ватиканските музеи.

Тя произхожда от западния фронт на сградата, на който са изобразени Атина и Посейдон - богът на морето - които се състезават за властта над града.

Втората е глава на младо момче, за което се смята, че е изобразено да носи поднос с вотивни питки, които са били поднасяни по време на процесия в чест на основаването на Атина.

Папа Франциск проведе национализация във Ватикана

Папа Франциск проведе национализация във Ватикана

Затягане на мерките след серия от корупционни скандали

Последната е мъжка глава с брада от част от сградата, в която е изобразена битка между лапитите, митична група хора, и кентаврите - същества, които са отчасти коне, отчасти хора.

Те са били съхранявани в продължение на векове в папската колекция и Ватиканските музеи.

Храмът Партенон е построен през V в. пр.н.е. на Акропола в чест на Атина, богинята-покровителка на Атина.

Той е частично разрушен по време на венецианска бомбардировка през 1687 г., след което е разграбен.

Нейните фрагменти са разпръснати в много известни музеи.

От началото на XX в. Гърция се опитва да ги възстанови.

В началото на XIX в. по нареждане на шотландския благородник Томас Брус, известен като лорд Елджин, работници свалят цели фризове от паметника.

Елгин продава мраморите на британското правителство, което през 1817 г. ги предава на Британския музей, където те остават един от най-ценните експонати.

Лондон дълго време твърди, че скулптурите са взети с разрешение от османските турци, които по това време управляват Гърция, но Атина настоява, че те са откраднати.