Ватиканът официално призна Палестинска държава. Това става в нов договор между Светия престол и Палестина, придобил публичност в Рим в сряда, съобщават световните информационни агенции.

Договорът, който е бил финализиран днес, но все още не е подписан, дава да се разбере, че Светият престол е променил дипломатическите си отношения, като досега е имал отношения с Организацията за освобождение на Палестина, а оттук нататък отношенията ще бъдат с държавата Палестина.

Ватиканът приветства решението на Общото събрание на ООН през 2012 г., което признава Палестинска държава. Но договорът е първият нормативен документ, договорен между Светия престол и Палестинската държава и представлява официално признание.

Палестинският президент Махмуд Абас трябва да се срещне с папа Франциск в събота преди канонизирането на двама нови светци от Светите земи ден по-късно.

Междувременно Израел обяви, че решението на Ватикана е разочароващо. Това заяви говорител на израелското министерство на външните работи.

"Разочаровани сме от решението на Ватикана. Освен това смятаме, че то няма да помогне за връщането на палестинците обратно на масата за преговори", каза говорителят.