Вътрешният министър на Португалия Мигел Маседу подаде оставка заради корупция, съобщава Ройтерс. Това става в разгара на разследване за корупция при издаването на златни визи.

Тя стартира в Португалия в края на 2012 година. На гражданите на страни извън ЕС, се издаваха португалски визи, заради техните инвестиции в местни недвижими имоти. Според официални данни, програмата е донесла на държавния бюджет от над един милиард евро приходи, дошли главно от китайски инвеститори.

Представители на опозицията посочиха, че програмата за златни визи насърчава корупцията и отваря пътя за страната на богати представители от престъпността. Правителството твърди, че това е невъзможно, тъй като всички кандидати за визи са проверявани в съответствие със стандартите на ЕС. Въпреки това, през юни тази година, властите признаха, че започнало разследване за корупция в програмата за златни визи. Арестувани са седем високопоставени служители, включително на ръководителя на Националната служба за имиграцията.

Министър на вътрешните работи на Португалия Мигел Маседо каза, че избухналият скандал удря по репутацията му, въпреки факта, че той лично няма никаква връзка с нарушенията на антикорупционното законодателство. Португалският премиер Педро Пасос Коелю е приел оставката на министъра на вътрешните работи.