Министър-председателят Елизабет Борн заяви, че правителството ще даде възможност на бензиностанциите да продават бензин на загуба в продължение на няколко месеца, за да могат да намалят цените си.

"С тази безпрецедентна мярка ще постигнем осезаеми резултати за французите, без да субсидираме горивата", каза тя в интервю за вестник "Паризиен", публикувано през уикенда.

Правителственият говорител Оливие Веран заяви, че разрешаването на продажбата на бензин на загуба може да доведе до потенциално намаляване на цената с 50 цента на литър, каза той пред радио RTL, но предупреди: "Не казваме, че бензинът ще падне на 1,40 евро за литър във всички бензиностанции за шест месеца".

Под натиска на правителството TotalEnergies, която управлява 3400 бензиностанции - една трета от общия брой във Франция - предлага отстъпки за своя бензин и обещава да поддържа цени под 1,99 евро за литър и след края на 2023 г.

Независимите бензиностанции обаче твърдят, че няма да могат да останат на пазара, ако продават бензин на загуба.

"За нас, служителите на бензиностанциите, е изключено да продаваме на загуба", заяви пред агенция АФП Франсис Пус, който представлява 5800 бензиностанции в синдиката Mobilians.

Той каза, че бензиностанциите вече печелят само по един или два цента на литър продаден бензин, и предупреди, че разрешаването на другите да продават на загуба ще бъде от полза само за хипермаркетите, които могат да компенсират разходите, като карат хората да влизат в магазините им, за да купуват други стоки.

Той заяви, че членовете на организацията зависят от продажбите на бензин, които представляват до петдесет процента от оборота им.

"Ако продават на загуба, аз им давам три месеца за да оцелеят", каза той.

Компаниите трябва да допринасят за намаляване на цената на бензина, каза премиерът, защитавайки решението на правителството да откаже поредната отстъпка, както направи миналата година.

"Отговорност на държавата е също така да намали дефицита и дълга си", каза Борн.