Долната камара на френския парламент гласува в петък за по-строги наказания за самонастаняване в чужди имоти - ход, приветстван от асоциациите на собствениците на жилища и критикуван от левицата, предава Ройтерс.

С 40 гласа "за" и 13 "против" депутатите одобриха проектозакона, внесен от депутатите от управляващата коалиция на президента Еманюел Макрон. Законопроектът беше приет с помощта на депутати от крайнодясната партия Национален фронт.

Новият закон утроява наказанията за самонастанили се лица до три години затвор и глоби до 45 000 евро.

Престъплението незаконно обитаване на чужд имот също обхваща ваканционни жилища и вили разширява обхвата за процедурите за ускорено изселване, които не изискват участието на съдия и за необитавани домове.

Сега законопроектът трябва да бъде одобрен от Сената, където консервативната опозиция има мнозинство.

Депутатът Гийом Касбарян от управляващата партия "Възраждане" на Макрон каза, че самонастаняването е "опасност за нашата демокрация, тъй като спектакълът на безнаказаността и чувството за несправедливост изпразват от съдържание нашия републикански обществен договор".

Законопроектът, който отговаря на отдавнашни оплаквания от организации на наемодатели, "ще създаде повече бездомност", каза депутатът Даниел Симонет от крайнолявата партия "Непреклонена Франция".

Говорителят на правителството Оливие Веран каза пред Ройтерс, че законопроектът има за цел да сложи край на ситуации, при които собствениците на скромни домове са били лишени от доходи от наем в продължение на години, тъй като не са били в състояние да изгонят незаконните обитатели от имота си.