В Хъртфордшър край Лондон днес започва двудневна среща на министрите на здравеопазването от Европейския съюз, която ще бъде посветена на борбата срещу птичия грип, съобщи британският министър на външните работи Джак Стро.

Стро обясни, че здравните министри ще обсъдят координирането на усилията на 25-те, за да бъде предотвратено разпространението на заразата в цяла Европа.

Той съобщи, че Европейският съюз ще проведе кратка симулация на отговор срещу пандемия от птичи грип, за да провери готовността си.
Срещата на здравните министри е в рамките на министерската конференция за заетостта, социалната политика, здравеопазването и защитата на потребителите, организирана от британското председателство на Европейския съюз. На нея ще присъства и българският министър на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Съюзът вече засили мерките срещу птичия грип, като постави под карантина домашните птици и създаде системи за ранно засичане на вируса в районите, през които преминават маршрутите на прелетните птици, припомня Интернешънъл хералд трибюн.

Европейците бяха призовани освен това да избягват развлекателни дейности като лова, за да бъде избегнат рискът от влизане на хора в контакт със заразени птици.

По време на вчерашната си извънредна среща в Люксембург външните министри от съюза в Люксембург определиха птичия грип като глобална заплаха и предупредиха, че страните членки не са достатъчно подготвени за евентуално мутиране на вируса, при което той да може да се предава лесно от човек на човек.

Стро призова за бдителност и спокойствие, но предупреди, че Европа трябва да се готви за най-лошото.