Свързан с палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" инженер от Ивицата Газа е бил застрелян близо до малайзийската столица Куала Лумпур, като роднини на жертвата хвърлиха вината върху израелската тайна служба "Мосад".

Палестински медии уточняват, че 35-годишният д-р Фади Мохамед ал Баташ е излизал от джамия след сутрешните молитви в град Гомбак, когато е бил покосен от близо 20 куршума, изстреляни от двама души на мотоциклет.

В изявление, публикувано на сайта на "Хамас", се посочва, че Баташ "работеше за палестинската кауза", като според тях убитият е бил важен член на палестинската групировка.

"Ислямското съпротивително движение скърби за сина на синовете си, праведния, и рицар на рицарите си, учен от младите палестински учени и пазител на Книгата на Аллах", се изтъква в изявлението на "Хамас".

Един от главатарите на "Ислямски джихад" Халед ал Баташ обвини израелската тайна служба "Мосад", че е отговорна за убийството и призова малайзийските власти да извършат "цялостно и бързо разследване" преди убийците да избягат.

"Ние, като семейство, обвиняваме "Мосад", че стои зад убийството на д-р Фади Мохамед ал Баташ, изследовател в областта на енергийните науки", изтъкна той.

Семейството на убития също обвини "Мосад", че са извършили покушението срещу инженера, който живее в Малайзия от 2011 г. Баташ е бил женен и е имал три деца.

Според информациите в Малайзия полицията смята, че Баташ е бил убит от двама души, които са карали мотор BMW и са го чакали да излезе от джамията.

Малайзийските власти обявиха, че "чужди агенти" може да са замесени в убийството.