Тази сутрин ситуацията в датската столица бе овладяна и сблъсъците между полицаи и протестиращи младежи бяха прекратени, съобщава АП.

„След една твърде неспокойна нощ по улиците на Копенхаген най-накрая се възцари спокойствие," обяви Флеминг Мунк от пресцентъра на полицията.

През изминалата втора нощ на улични протести срещу насилственото освобождаване на така наречения Младежки дом в центъра на Копенхаген бяха подпалени над десет коли, кофи за боклук, барикади. Протестиращите младежи вилняха и в сграда на училище.

Един човек бе ранен, а над 170 бяха арестувани само в нощта на петък срещу събота и така общо броят на задържаните от началото на протестите стана 400 души.

Припомняме, че както вчера стана ясно, сред арестуваните има и много чужденци - германци, шведи, италианци, гърци, американци, литовци, норвежци, британци и французи.

Датската полиция се обърна за съдействие и към органите на реда в Швеция, откъдето са обещали да изпратят 20 полицейски коли в случай на подновяване на протестите.

Междувременно стана ясно, че в Младежкия дом, за който първоначално бе обявено, че е събирал млади привърженици на лява партия, в продължение на няколко години е бил ползван и като културен център, в който са се организирали концерти на различни музиканти, сред които Ник Кейв и Бьорк