Американският държавен секретар Кондолиза Райс предупреди Кремъл, че САЩ няма да допуснат събитията от 1968 г. да се повторят в Грузия, предаде Си Ен Ен.

Кондолиза Райс замина за Париж и Тбилиси, където ще демонстрира подкрепата си за френските посреднически усилия и за президента Михаил Саакашвили.

Белият дом няма да позволи да се събитията, при които беше свалено тогавашното демократично правителство в Прага и беше поставен послушен към Москва режим.

"САЩ застават до демократично избраното правителство на Грузия. Настояваме да се спазват суверенитетът и териториалната цялост на страната", каза Буш пред журналистите.

„Трябва да кажа, че информацията не е окуражителна относно спазването от Русия на прекратяването на огъня. Това само ще помогне за изолацията, към която Русия се движи", каза Райс пред журналисти, преди пътуването й до Франция и Грузия в подкрепа на френския план за прекратяване на въоръжения конфликт.

Кандидатът на републиканците за Белия дом Джон Маккейн обяви, че ще изпрати в Грузия двама от своите основни сътрудници. Маккейн също се обяви за преразглеждане на отношенията с Русия.

"Ситуацията в Грузия остава нестабилна и опасна. Двама мои колеги - Джо Либерман и Линдзи Греъм ще отпътуват колкото може по-бързо в Грузия", каза Маккейн на пресконференция.

Двамата сенатори са възторжени привърженици на Маккейн и участват в неговия предизборен щаб. От началото на конфликта между Русия и Грузия Маккейн защитава твърдата линия срещу Русия, като защитава каузата на "своя приятел" Михаил Саакашвили.