Вече 12 години Ирак ни размотава, лъже ни и разиграва игрички. Това заяви министърът на външните работи на Великобритания Джак Строу в изказването си пред Съвета за сигурност на ООН.

Според него добрите резултати от инспекциите в Ирак на ООН, показват, че Садам Хюсеин разполага с ужасяващ арсенал от оръжия и това доказва, че се е провалил в това да изпълни резолюция 1441 за разоръжаването си. Инспекциите са потвърдили само това, че Ирак притежава забранени оръжия. Най-важното от доклада на Бликс и Барадей е, че 3 месеца след приемането на резолюция 1441 работата на инспекторите може да бъде наречена успешна, ако им бъде предоставена пълна подкрепа от Ирак, но докога ще чакаме за тази подкрепа, докога това бъдеще време, запита Джак Строу.

Моля всеки от вас, който е на мнение, че Ирак не застрашава международната общност, да стане, призова британският представител в ООН.

Той нарече успех за инспекторите завръщането в Ирак и подновяването на проверките, но според него това е “период на унижение за Съвета за сигурност на ООН”.

Ако решим да дадем още време, разоръжаването ще бъде още по-трудно, защото ще означава, че никой не зачита Съвета за сигурност на ООН, подчерта Строу.