Великобритания ще изпрати седем кораба на Кралския флот и морски патрулен самолет за участие в патрулите на Съвместните експедиционни сили (JEF) в райони с уязвима подводна инфраструктура следващия месец, съобщава "Ройтерс".

Европа и НАТО са все по-обезпокоени относно уязвимостта на критичната инфраструктура около и под Балтийско море. JEF - военен съюз от десет държави от Северна Европа, се фокусира върху сигурността в района на Далечния север, Северния атлантически океан и Балтийско море.

Миналия месец Швеция съобщи, че телекомуникационен кабел в Балтийско море, свързващ Швеция и Естония, е бил повреден приблизително по същото време като финландско-естонски тръбопровод и кабел. Повредите дойдоха след взривовете през септември 2022 г., които пробиха газопроводите "Северен поток" на дъното на Балтийско море и прекъснаха доставките на руски газ за Европа.

Финландия докладва "външна намеса" срещу газопровод и подводен кабел

Финландия докладва "външна намеса" срещу газопровод и подводен кабел

Може да са необходими месеци за техния ремонт

"Великобритания и нашите партньори от JEF ще направят всичко необходимо, за да защитят области от взаимен интерес, и днешната демонстрация на непоклатимо единство изпраща силно възпиращо послание, че сме готови да отговорим на всяка потенциална заплаха със сила", подчерта британският министър на отбраната Грант Шапс.

Великобритания заяви, че ще допринесе с шест военни кораба на Кралския флот, спомагателен кораб на Кралския флот и морски патрулен самолет на Кралските военновъздушни сили към разгръщането на JEF за "патрулиране на най-уязвимите на смущения зони, провеждане на операции за наблюдение и ще действа като възпираща сила срещу потенциални заплахи".

Корабите ще бъдат разпределени така, че да покриват широка зона от Ламанша до Балтийско море.

Сеизмолози засекли предполагаем взрив в неделя близо до газопровода в Балтийско море

Сеизмолози засекли предполагаем взрив в неделя близо до газопровода в Балтийско море

Властите във Финландия и Естония заявиха, че повредата изглежда е причинена от "механична сила"