Великобритания и нейните съюзници обявиха нов пакет от помощи на стойност 90 милиона долара за противовъздушната отбарана на Украйна, която продължава да се съпротивлява на руската агресия. Помощта се осигурява чрез Международния фонд за Украйна и включва радари за противовъздушна отбрана, примамки и оборудване за електронна война, съобщава Би Би Си.

Освен това, пакетът включва военни лодки, дронове за наблюдение и безпилотни надводни кораби на стойност 100 милиона долара, което значително ще подсили отбранителните способности на украинските въоръжени сили.

До момента Международният фонд за Украйна е получил 1,14 милиарда долара, като Обединеното кралство е най-големият донор с принос от 635 милиона. Сред съюзниците в този фонд са също Дания, Естония, Финландия и Германия.

"Международният фонд за Украйна предоставя жизненоважна подкрепа на украинските въоръжени сили", заяви британският министър на отбраната Грант Шапс, подчертавайки важността на международната подкрепа в усилията на Украйна за защита срещу руската агресия.

Политико: Съюзниците на Германия не искат да доставят на Украйна системи за ПВО

Политико: Съюзниците на Германия не искат да доставят на Украйна системи за ПВО

Страните не желаят да поемат удара върху собствената си противовъздушна отбрана