Тони Блеър Във Великобритания парламентарната комисия сне подозренията си срещу британското правителство за въвличане на страната в заблуда във връзка с доклада, който представя режима на Садам Хюсеин като заплаха и с който се аргументира войната срещу Ирак, предаде Би Би Си.

Британският премиер Тони Блеър бе обвинен, че е обнародвал фалшиви данни на разузнаването за ситуацията в Ирак.

Комисията реши, че кабинетът не е подвел парламента със сведения за иракските оръжейни програми. Заключението й бе, че правителството е разчитало прекалено много на американска разузнавателна информация и на сведения от иракски дезертьори и изгнаници, които преследвали лични цели.

Парламентаристите отхвърлиха обвинението, че съветникът по комуникациите на премиера Блеър Алистър Кембъл се е опитал да упражни неподходящо влияние върху съдържанието на доклада за оръжията на иракския режим, публикуван през септември.

В доклада на комисията по външна политика се говори за "прекомерно наблягане" в досието върху наличието на иракските оръжия, без да бъдат предложени подробности за тях.

Докладът обаче е особено критичен към втория доклад, представен през февруари, по-голямата част от който е заимствано от студентска разработка от 1991-ва година.

Комисията определя като "дълбоко погрешно" внасянето на този документ в парламента. Докладът очертава и някои области в представената от правителството разузнавателна информация, които се нуждаят от допълнително разследване.

Един такъв въпрос е твърдението, че Ирак се е опитал да внесе уран от Нигерия. Според комисията по външната политика правителството е трябвало в този случай да подчертае, че това не може да се твърди със сигурност.