Великобритания е изплатила на Руанда още 100 милиона паунда (126 милиона долара) през април, в допълнение към 140-те милиона паунда, които отпусна по-рано на фона на растящата сметка за спорния план за изпращане на мигранти в източноафриканската страна, съобщава "Ройтерс".

Схемата за Руанда е в центъра на стратегията на британския премиер Риши Сунак за възпиране на нелегални мигранти. Все още обаче няма депортирани бежанци там поради съдебни битки, започнали, след като планът беше обявен през 2022 г.

Политиката, довела до разделение, се разглежда като заплаха за ръководството на Сунак - с избори през следващата година - след като неговият министър по въпросите на имиграцията подаде оставка по-рано тази седмица.

В допълнение към 240-те милиона паунда, които Великобритания е изплатила на Руанда, Лондон трябва да отпусне на източноафриканската страна и още 50 милиона паунда през следващата година, както става ясно от писмо, публикувано от британското вътрешно министерство.

Разкритията за нарастващите разходи по схемата - която според правни експерти все още може да се провали - бяха разкритикувани от опозиционната Лейбъристка партия и вероятно ще срещнат съпротива от някои депутати от партията на Сунак.

Риши Сунак търси подкрепа в парламента за плана си да изпраща мигранти в Руанда

Риши Сунак търси подкрепа в парламента за плана си да изпраща мигранти в Руанда

Британският премиер призова депутатите от Консервативната партия да се обединят

"Великобритания не може да си позволи повече от този скъпоструващ хаос и фарс на Торите", заяви депутатът от Лейбъристката партия Ивет Купър.

Новият министър на легалната миграция Том Пърсглоув обаче оправда "инвестицията" в размер на 240 милиона паунда, като посочи, че след като планът за Руанда започне да функционира, това ще спести от разходите за настаняване на бежанци в Обединеното кралство.

"Като имате предвид, че в момента харчим неприемливо 8 милиона паунда на ден в системата за убежище, това е ключова част от нашата стратегия да намалим тези разходи", подчерта той.

Парите, изпратени на Руанда, биха помогнали за икономическото ѝ развитие и биха задействали партньорството за предоставяне на убежище с Великобритания, добави Пърсглоув.

Великобритания не се е отказала да праща мигранти в Руанда

Великобритания не се е отказала да праща мигранти в Руанда

Британският вътрешен министър е на посещение в африканската страна

Плащанията към Руанда не са били свързани с договора, подписан от двете страни във вторник, уточнява се в писмото на вътрешното министерство.

Договорът има за цел да отговори на решението на Върховния съд на Великобритания, че схемата за депортиране би нарушила международните закони за правата на човека, залегнали във вътрешното законодателство.

"Правителството на Руанда не е поискало никакво заплащане, за да бъде подписан договор, нито такова му е било предложено", пише в писмото.

Вчера Сунак призова своите депутати от Консервативната партия да се обединят зад плана му за Руанда, след като ден по-рано Робърт Джерик напусна поста министър по въпросите на имиграцията.

Лондон плаща по 169 хил. паунда за всеки депортиран мигрант в Руанда

Лондон плаща по 169 хил. паунда за всеки депортиран мигрант в Руанда

Оценката включва разходи за търсещите убежище, полети и придружаване, както и обработка и съдебни разноски