Великобритания ще предостави на Украйна нов пакет от системи да сигурност, за да подпомогне укрепването на отбранителните способности на страната пред лицето на руската заплаха. Това заяви пред британския парламент министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, цитиран от Reuters.

"Взехме решение да доставим на Украйна леки противотанкови отбранителни системи... Те не са стратегическо оръжие и не представляват заплаха за Русия." - коментира министър Уолъс, като уточни, че тези системи се използват за самоотбрана. Той добави, че кани руския си колега да посети Лондон през близките седмици, за да обсъдят кризисната ситуация.

Междувременно се появиха съобщения, че два британски товарни самолета C-17 вече са доставили на Украйна противотанково оръжие на 17 януари, но са били принудени да заобиколят въздушното пространство на Германия заради позицията Берлин да не се предоставя оръжие на Украйна.

Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

Кибератаката в Украйна е по "добрите стари руски методи на руското разузнаване за дестабилизиране на правителства"

От своя страна от германското министерство на външните работи заявиха, че не са отказвали разрешение за полетите на Кралските ВВС и че Германия изобщо не е получила заявки за такива полети от британската страна.

Припомняме, по-рано министерството на отбраната на Канада е изпратило отряд специални части в Украйна заради опасения от ескалация на ситуацията на руско-украинската граница, според информация на Global News. Канадските военни трябва да помогнат за разработването на план за евакуация на канадски дипломати в случай на такава ескалация. Информацията не беше потвърдена официално.

От 2015 г. канадските въоръжени сили обучават войници и офицери от украинската армия на полигона Яворов в област Лвов в рамките на операция "Обединител". Мисията включва приблизително 200 канадски военни.

Директорът на ЦРУ се е срещал с президента на Украйна

Директорът на ЦРУ се е срещал с президента на Украйна

Не се разкриват подробности от разговорите