Британският външен министър Джереми Хънт обяви, че съществува опасност за невъзможност за сключване на споразумение за Брекзит, ако преговарящите от страна на ЕС чакат твърде дълго време Великобритания да "гледа с безразличие", след като крайният срок за постигане на споразумение наближава, съобщава "Ройтерс".

В първото си посещение в чужбина след назначаването си, Хънт подчерта, че Германия е "един от най-добрите приятели на Великобритания в света" и че те споделят общ ангажимент към основан на правила международен ред.

Подгответе се и за провал с Лондон за Брекзит, призова Брюксел страните членки

Подгответе се и за провал с Лондон за Брекзит, призова Брюксел страните членки

Комисията подчертава, че все още не е сигурно дали споразумението за Брекзит ще бъде ратифицирано

Но всички може да бъдат засегнати от хаотично излизане на Великобритания от Общността.

"Когато иде реч за Брекзит, налице е много сериозна опасност да не бъде сключено споразумение за Брекзит по случайност", коментира Хънт по време на съвместна пресконференция с германския си колега Хайко Маас.

Предшественикът на Хънт - Борис Джонсън, който беше голям поддръжник на твърд Брекзит, подаде оставка през миналата седмица.

Тръмп обърна палачинката за Брекзит

Тръмп обърна палачинката за Брекзит

Американският лидер хвали Мей ден след отправените критики

След като остават малко повече от осем месеца преди Великобритания да излезе от ЕС, преговарящите остават дълбоко разделени относно това каква форма трябва да вземе Брекзит.

"Смятам, че много хора в ЕС смятат, че просто трябва да чакат достатъчно време, а Великобритания ще гледа безразлично", изтъкна Хънт.

"Моята истинска тревога е, че (хаотичен Брекзит) ще промени отношението на британската общественост към Европа в рамките на едно поколение и ще доведе до пукнатина в отношенията, което би било много вредно", допълни британският първи дипломат.

От своя страна Маас посочи, че Германия не иска безреден Брекзит.

"Искаме споразумение. А също така знаем, че за това трябва да предприемем стъпки един към друг", отбеляза той, като добави, че колективните интереси на ЕС трябва да бъдат защитени.

Тръмп и Мей в спор за Брекзит

Тръмп и Мей в спор за Брекзит

Американският президент пристигна на 4-дневно посещение в Лондон