Великобритания обяви нови мерки за намаляване на броя на мигрантите, пристигащи по законни маршрути. Страната вдига с една трета минималната работна заплата, която мигрантите трябва да получават за квалифицирана работа, съобщава "Ройтерс". Мерките, които бяха оповестени в понеделник, са с цел да намалят натискът върху правителството да се справи с рекордната миграция.

Високите нива на легална миграция бяха ключов фактор за гласуването през 2016 г. за напускане на Европейския съюз. Сунак обеща да придобие по-голям контрол, след като депутати от неговата Консервативна партия разкритикуваха резултатите му преди изборите догодина.

Бизнесът и профсъюзите обаче се възпротивиха срещу мерките, като ги обявиха за контрапродуктивни и проблемни за частния сектор и държавната здравна служба, като и двете страдат от недостиг на работна ръка.

Цифрите от миналия месец показаха, че годишната нетна миграция към Обединеното кралство достига рекорд от 745 000 през 2022 г. и оттогава остава на високи нива. Много мигранти вече идват от места като Индия, Нигерия и Китай вместо от ЕС. Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли заяви, че новите мерки могат да намалят броя им с 300 000. "Имиграцията е твърде висока. Днес предприемаме радикални действия, за да я намалим", обяви Сунак, който също се опитва да депортира нелегални мигранти в Руанда.

Сунак все още вярва в Брекзит

Сунак все още вярва в Брекзит

фон дер Лайен призна, че европейските лидери са се "объркали" относно напускането на Великобритания

Клевърли обясни, че правителството ще повиши прага на минималната заплата за чуждестранни квалифицирани работници до 38 700 паунда (48 900 долара) от сегашното ниво от 26 200 паунда. Това обаче няма да важи за здравните и социалните работници. Други мерки включват забрана за чуждестранните здравни работници да водят членове на семейството си с техните визи. Мярката ще увеличи с 66% допълнителната такса, която мигрантите трябва да плащат, за да използват здравните услуги. Тя повишава и минималния доход за семейни визи.

Мерките могат да предизвикат нови спорове със собствениците на фирми, които изпитват затруднения да наемат работници през последните години, като се има предвид постоянно стесненият пазар на труда във Великобритания и краят на свободното движение от ЕС след излизането на Великобритания от блока през 2020 г.

През октомври правителственият независим съветник по миграцията препоръча премахването на така наречения списък с недостиг на професии, един от основните начини за бизнеса да наема работници мигранти в сектори, където има сериозен недостиг на персонал.

Според Клевърли правителството ще сложи край на сегашната система, която позволява на работодателите да плащат на мигрантите само 80% от текущата ставка, за да вършат работа, където има недостиг на работници. По думите му списъкът с недостиг на професии ще бъде преразгледан. "Ние ще попречим на миграцията да подбива заплатите на британските работници", каза той пред законодателите. "Ще създадем нов списък със заплати на имиграцията с намален брой професии."

Италия отхвърля сравненията на плана ѝ за мигрантите с този на Великобритания

Италия отхвърля сравненията на плана ѝ за мигрантите с този на Великобритания

Рим ще изгради два бежански лагера в Албания

Въпреки това, според някои проучвания чуждестранните работници имат минимално влияние върху общите нива на заплати или заетост, а острият недостиг на кандидати за запълване на свободни позиции във Великобритания остава проблем за много шефове на компании.

"Тези промени допълнително ще свият резерва от квалифицирани работници, от който ще наема цялата икономика, и само ще влошат недостига, пред който са изправени хотелиерските бизнеси", изтъкна Кейт Никълс, главен изпълнителен директор на търговската организация UKHospitality. "Спешно ни трябва имиграционна система, която е подходяща за целта и която да отразява както нуждите на бизнеса, така и на пазара на труда. Системата в момента не прави нищо от това."

Профсъюзите също изразиха загриженост относно плана на Клевърли. Кристина Маканеа, генерален секретар на UNISON, основният синдикат в сектора на здравеопазването, каза, че това означава "пълна катастрофа" за здравната служба. "Сега мигрантите ще се насочат към по-гостоприемни страни, вместо да бъдат принудени да живеят без семействата си", каза тя.

"Просто ги оставете да умират": Разследват Риши Сунак за COVID пандемията

"Просто ги оставете да умират": Разследват Риши Сунак за COVID пандемията

Настоящият британски премиер е бил наречен "д-р Смърт"