Германският канцлер Олаф Шолц беше обвинен в "явна злоупотреба с разузнаване" за разкриване на подробности за британската помощ за украинските сили, пише "Индипендънт".

Шолц заяви, че Германия няма да изпрати в Киев Taurus, берлинската версия на ракетата Storm Shadow, като посочи риск страната му да бъде пряко въвлечена във войната, имайки предвид помощта на Обединеното кралство и Франция за Украйна .

Шолц каза в понеделник, че Taurus е "много далекобойно оръжие" и добави: "Това, което се прави за контрол на целите от страна на британците и французите, не може да бъде направено от Германия. Всеки, който се е сблъсквал с тази система, го знае."

Запитан дали се притеснява, че германските войници ще трябва да отидат в Украйна, за да контролират указването на целите на ракетите, Шолц каза, че "германските войници не трябва в нито един момент и по никакъв начин да бъдат свързвани с целите, до които достига тази система Taurus" и добави "не и в Германия."

"Това е груба злоупотреба с разузнаване, умишлено предназначена да отклони вниманието от нежеланието на Германия да въоръжи Украйна със собствена ракетна система с голям обсег", каза Тобиас Елууд, бивш председател на комисията по отбрана на Камарата на общините.

Той добави, че думите на Шолц несъмнено ще се използват от Русия за ескалация на реториката.

В Германия, Шолц е изправен пред критика, защото не е предоставил помощ, търсена от Украйна, особено оръжия с голям обсег, необходими за спиране на напредъка на Русия на бойното поле.

Нуждата от оръжия с голям обсег като крилати ракети Storm Shadow и Taurus беше повторена от Володимир Зеленски, който признава, че войските му изпитват недостиг на боеприпаси.

Шолц: Изпращането на ракети Taurus на Украйна може да вкара Германия във войната

Шолц: Изпращането на ракети Taurus на Украйна може да вкара Германия във войната

Германия ще се въздържа от предоставянето на такива оръжия

Миналата седмица германските законодатели призоваха правителството да достави допълнителни оръжия с голям обсег на Украйна, но отхвърлиха призива на опозицията, който изрично я призоваваше да изпрати крилати ракети с голям обсег Taurus.

Предложение, изготвено от управляващите партии, призова правителството да продължи военната подкрепа и каза, че "това включва доставката на допълнителни необходими оръжейни системи с голям обсег и боеприпаси", за да се даде възможност за атаки срещу "стратегически важни цели далеч в тила на руския агресор". "

Тази неуточнена формулировка позволи на правителствените законодатели да се застъпят за изпращане на ракети Taurus или не.

Последните коментари на г-н Шолц бяха критикувани като "безотговорни" от германските опозиционни депутати.

Норберт Ротген, високопоставен депутат от ХДС, бившата управляваща партия на Ангела Меркел, каза: "Изявлението на канцлера относно предполагаемото участие на Франция и Великобритания в експлоатацията на крилати ракети с голям обсег, използвани в Украйна, е напълно безотговорно."

Германският канцлер открито се сблъска с френския президент Еманюел Макрон и отказа да приеме идеята за разполагане на войници на НАТО или западни войници във войната в Украйна.

Риши Сунак във вторник потвърди, че правителството на Обединеното кралство има "малък брой" войници, разположени в Украйна, но добави, че Великобритания няма планове за широкомащабно разполагане на войски в засегнатата от войната нация.

"Освен малкия брой персонал, който имаме в страната, подкрепящ въоръжените сили на Украйна, ние нямаме никакви планове за широкомащабно разполагане", каза говорителят на премиера пред репортери, добавяйки, че голям брой украински войници се обучават във Великобритания и Лондон подкрепяше Киев с оборудване и доставки.

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Бундестагът одобри далекобойни оръжия за Украйна, но не спомена Taurus

Опозицията от ХДС/ХСС настояваше именно те да бъдат доставени на Киев