През последните девет седмици германското правителство сведе до минимум доставките на оръжие за Украйна. Това съобщи вестник "Велт ам зонтаг", като се позова на документи, с които разполага.

Според вестника от края на март Германия не е доставяла на Киев значителни количества леко въоръжение. Така между 30 март и 26 май германските власти предават на Украйна само две партиди оръжие.

Според списъка в средата на май Германия е доставила на Киев 3000 противотанкови мини и още 1600 специализирани противотанкови насочени мини. Досега германският канцлер Олаф Шолц отказваше да достави на Киев танкове и бронетранспортьори, позовавайки се на споразумения със съюзниците от НАТО, пише вестникът.

Войната в Украйна: Германия привлича руски IT специалисти

Войната в Украйна: Германия привлича руски IT специалисти

Берлин облекчава визовите изисквания

От своя страна представител на германското министерство на отбраната заяви пред вестника, че "информацията за конкретни доставки на оръжие е свързана със сигурността и е класифицирана".

"Ето защо моля за разбиране, че не мога нито да предоставя повече подробности, нито да ги потвърдя", каза тя.

Посочва се обаче, че друга германска оръжейна пратка, различна от тази през май, е пристигнала в Украйна месец по-рано. Според вестника обаче в него имало само части за картечници, "запалителни инструменти", детониращи шнурове, радиостанции, ръчни гранати, взривни устройства и мини.

Според украинската страна, както подчертава "Велт ам зонтаг", последната доставка на противовъздушни и противотанкови оръжия от ФРГ е извършена на 25 март, преди повече от два месеца.

Германия дава безвъзмездно 1 млрд. евро на Украйна

Германия дава безвъзмездно 1 млрд. евро на Украйна

Това обяви финансовият министър на срещата на Г-7

Той включва 2000 ракети за ръчни противотанкови гранатомети "Панзерфауст 3" и 1500 преносими системи за противовъздушна отбрана "Стрела". Според украинския списък от 29 март обаче все още има нужда от тези боеприпаси. Така, в допълнение към преносимите системи за противовъздушна отбрана "Стингер" (MANPADS) и противотанковите оръжия, украинската армия се нуждае и от противокорабни ракети от типа "Харпун".

Според вестника Киев е потвърдил това в неотдавнашни писма до германския министър на отбраната Кристина Ламбрехт от 9 април и 1 май. Германия все още не е изпълнила тези искания, въпреки че Шолц публично обеща допълнителни доставки на оръжие за Украйна.

По-рано вестник "Билд" съобщи, че германското правителство и канцлерството на Германия блокират доставките на БМП "Мардер" за Украйна. Според вестника Федералният съвет за сигурност, в който влизат ключови министри, не се е произнесъл по износа на до 100 броя "Мардер", произведени от Rheinmetall, в продължение на един месец.

Германия дарява 15 танка на Чехия

Германия дарява 15 танка на Чехия

Прага иска да закупи още 50 бойни машини от Берлин

Заявлението за износ на Rheinmetall е в процес на разглеждане от 22 април. По-рано вестник "Велт" цитира източници от украинското правителство, според които доставките на самоходните зенитно-ракетни комплекси "Гепард" за Киев, които Берлин е обещал на Украйна, са спрели, тъй като германската страна все още не е успяла да набави подходящ брой снаряди за тях.