Изборните органи на Венецуела оттеглиха във вторник покана за мисия на Европейския съюз (ЕС) за наблюдение на предстоящите президентски избори в страната, съобщава АП.

Ръководителят на Националния избирателен съвет Елвис Аморосо посочи икономическите санкции, наложени от блока като причина за оттеглянето на поканата. Европейският съюз все още не е приел поканата, отправена по-рано тази година.

Решението от вторник има за цел да покаже, че "те не са добре дошли да идват тук в нашата страна", докато санкциите остават в сила.

Избирателният орган по-рано тази година насрочи президентските избори за 28 юли и изпрати покани до различни организации да наблюдават надпреварата.

САЩ загрижени за изборния процес във Венецуела, обмислят нови санкции

САЩ загрижени за изборния процес във Венецуела, обмислят нови санкции

Официални представители на САЩ се срещнаха с представители на президента на Венецуела Николас Мадуро в Мексико тази седмица

Припомняме, че президентът Николас Мадуро иска да удължи мандата си с още шест години. Миналата година той сключи споразумение с подкрепяната от САЩ опозиционна коалиция Унитарна платформа за работа за подобряване на условията за свободни и честни избори, включително като позволи присъствието на международни наблюдатели.

Но правителството на Мадуро тества границите на споразумението, откакто беше подписано, като наред с други действия блокира кандидатурата на главния опонент на президента.