Венецуелците гласуват в неделя на референдум подкрепен от правителството на президента Николас Мадуро, за потенциално богата на петрол територия, която е обект на дългогодишен граничен спор с Гвиана, съобщава "Ройтерс".

Референдумът е с пет въпроса. Той включва въпрос, отхвърлящ юрисдикцията на Международния съд (МС) да реши на коя държава принадлежи територията около река Есекибо.

Съдът постанови през април, че има юрисдикция, въпреки че окончателното решение по въпроса може да е след години. Венецуела заяви, че въпросът трябва да бъде разрешен от двете страни.

Някои политически анализатори и анализатори по сигурността нарекоха референдума демонстрация на сила от страна на Мадуро и тест за подкрепа за неговото правителство преди планираните президентски избори през 2024 г.

Гвиана по-рано настоя референдумът да бъде отменен. Правителството на Венецуела заяви, че ще продължи напред, независимо от всичко.

Венецуела протестира срещу петролен търг, обявен от Гвиана през септември, с аргумента, че офшорните зони са предмет на спор и компаниите, на които са възложени териториите, няма да имат права да ги изследват.

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия засилва отбранителните действия на границата си с двете страни, заради спор относно богатия на нефт регион "Есекиба"

Припомняме, че в края на ноември Бразилия "засили отбранителните действия" по северната си граница, докато наблюдава териториалния спор между своите съседи Гвиана и Венецуела.

Стремежът на Бразилия да премести повече военни ресурси на север идва на фона на нарастващото напрежение между двете страни заради богатия на петрол регион, който представлява над две трети от общата земна маса на Гвиана.

Претенциите на Венецуела бяха източник на дългогодишен териториален спор. През последните години те са възобновени след откриването на нефт и газ от Гвиана близо до морската граница.