Опозиционната коалиция на Венецуела съобщи в понеделник, че четирима активисти от две нейни политически партии са били задържани през последните дни, малко преди президентските избори през юли, съобщава "Ройтерс".

Габриел Гонзалес, Хавиер Сиснерос, Жанкарлос Ривас и Хуан Ириарте от партиите Народна воля и Vente Venezuela бяха арестувани между петък и понеделник от силите за сигурност, които ги обвиниха в подбуждане на омраза и в заговор, казаха говорители на опозицията.

Сиснерос беше освободен по-късно в понеделник вечерта, съобщава Vente Venezuela в X.

"Ние ще осъдим тази нова атака от страна на правителството на всички съответни международни места. Не можем да позволим такива тежки нарушения да продължат да се извършват", каза опозиционният кандидат за президент Едмундо Гонзалес по време на предаване на живо в социалните медии.

Управляващите във Венецуела търсят подкрепа за Мадуро

Управляващите във Венецуела търсят подкрепа за Мадуро

Президентът се бори за трети мандат

Главната прокуратура не отговори веднага на искане за коментар.

Задържанията на четиримата активисти и един журналист Луис Лопес идват на фона на благоприятни проучвания за Гонзалес, който беше избран за опозиционен кандидат, след като върховният съд на Венецуела потвърди забраната за заемане на публични длъжности за победителката в първичните избори Мария Корина Мачадо.

Президентът Николас Мадуро, който се кандидатира за трети мандат, беше подкрепян от около 30% в скорошно проучване, в сравнение с подкрепата на Гонсалес от 50 процента.

Тридесет и седем активисти са били задържани тази година, включително четирите скорошни случая, каза Мачадо, която активно води кампания за Гонзалес, заедно с него в предаването.

Шестима от бившите предизборни служители на Мачадо в момента живеят в аржентинското посолство, където са поискали убежище в другата южноамериканска страна.

Венецуела не допуска ЕС до президентските избори

Венецуела не допуска ЕС до президентските избори

Оттеглена е поканата за наблюдателите