акцияАмериканската инвазия в Ирак напредва по-бързо, отколкото някои са очаквали, но съпротивата може да продължи още, каза генерал-майор Даниел Лийф на пресконференция в Кувейт. Ние напредваме много, много бързо, потвърди той.

Ген. Лийф е казал, че 1 600 британски и американски самолети са излетели близо 6000 пъти от началото на войната преди 4 дни и са обстрелвали иракски противовъздушни установки и други военни цели. Иракчаните се оказаха “находчиви” в употребата на оръжията си заявява Лийф, допълвайки, че по-голяма част от оръжията земя-въздух сега са съсредоточени в Багдад от района на Тикрит - Тикрит е разположен на 175 км. северозападно от Багдад и е роден град на президента на Ирак Садам Хюсейн.

Лийф отказа да коментира изявлението на източник от британското министерство на отбраната, че основната битка за Багдад ще започне до вторник. Той отказа да коментира и дали липсващият самолет от Кралските въздушни сили е бил свален от американските установки Пейтриът с думите - ние правим всичко възможно да минимизираме риска.

На въпроса дали американските и британските войски са намерили доказателства за оръжия за масово унищожение, в притежанието на които президентът Буш обвини Садам Хюсейн, Лийф заяви - не и на този етап, допълвайки, че вярва че ще бъдат открити.