Германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че не вижда Турция да се присъедини към Европейския съюз по време своята политическа кариера, добавяйки, че Общността няма да бъде в позиция да приеме Турция за член, дори ако Анкара изпълни всички изисквания за влизане още утре, съобщава „Ройтерс”.  

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г., но досега е постигнала малък напредък въпреки първоначалния бум на реформите.

Мнозина страни от ЕС са предпазливи относно възможността огромна, основно мюсюлманска страна да стане член на блока, а Европа отдавна се притеснява, че антитерористичното законодателство на Турция се използва за потискане на инакомислещите.

Репресиите, започнали след неуспешния преврат от 15 юли в Турция, разпалиха напрежението между Анкара и Брюксел.

Дори и да сте много оптимистично настроени относно моята политическа кариера, аз със сигурност няма да видя Турция да стане член на този ЕС”, подчерта 56-годишният Габриел на пресконференция.

В състоянието, в което се намираме, ние дори не сме в позиция да приемем град държава”, посочи още Габриел, който е и лидер на Германската социалдемократическа партия, която е по-малкият коалиционен партньор в правителството на канцлера Ангела Меркел.

Той допълни, че логистичен проблем бил голямото население на Турция, което наброява около 79 млн. души според Световната банка.

„Как би работило това в Европейски съюз, който понастоящем губи една от своите най-важни страни членки, който беше разтърсен така, че не знае как трябва се реорганизира?”, добави той, имайки предвид решението на британците да напуснат Общността.

Той подчерта, че Турция може вместо това, в по-далечно бъдеще, да се превърна в партньор „във външен пръстен” на един променен ЕС.