Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова и сръбският й колега Расим Ляйч обсъдиха задълбочаването на икономическото сътрудничество между България и Сърбия на среща в Ниш, съобщи пресцентърът на Министерският съвет.

"Трябва да работим за надграждане на икономическото сътрудничество и да ускорим усилията за инвестиции в двете страни," заяви Николова.

Ляйч отбеляза, че двете държави имат над 60 спогодби и трябва да продължат активната работа в тази посока.

"Смятам, че търговският обмен има потенциал да се увеличи, защото са налице условията това да се случи", посочи сръбският вицепремиер.

Двамата се договориха за организирането на съвместен бизнес форум, който да надгради постигнатите резултати от предишни подобни инициативи. Те обсъдиха и възможностите за обща поява на трети пазари, с цел привличане на външните инвеститори и увеличаване на туристическия поток към региона.

Вицепремиерът Николова повдигна въпроса за дълга на сръбските железници към "Холдинг БДЖ" ЕАД, който е близо 8 млн. евро. Ляйч отговори, че е запознат с казуса и пое ангажимент да го постави пред транспортния министър Зорана Михайлович.

По-късно в сградата на кметството, Николова проведе среща с представители на бизнеса, която бе организирана от кмета на Ниш Дарко Булатович. Основна тема на разговорите бе засилването на връзките между представителите на малкия и средния бизнес в Сърбия и България. На съвместна пресконференция заедно с Булатович, Николова обяви, че партньорството в този сектор ще бъде сред акцентите на предстоящия бизнес форум.

В генералното консулство на страната ни в Ниш българският вицепремиер се срещна и с наши сънародници от културно-информационните центрове в Цариброд, Босилеград и Звонци. В срещата участваха и представители на българо-сръбските центрове в Зайчар, Враня и Ниш.