Вицепрезидентът на Перу Дина Болуарте положи клетва като президент на страната, съобщи Bloomberg. Решението бе взето в съответствие с конституцията на страната след кризата в управлението през последното денонощие.

"Конгресът взе решение и мое задължение е да действам. Встъпвам в длъжност, осъзнавайки огромна отговорност. Президентът Педро Кастильо направи опит за държавен преврат, който не намери отговор нито в държавните институции, нито на улицата", заяви тя.

Болуарте призова за политическо споразумение за спасение на страната и национално единство и обеща да състави кабинет, който да вземе предвид всички политически интереси.

Припомняме, че президентът на Перу Педро Кастило беше задържан в сряда, след като депутати от Конгреса го отстраниха с мнозинство от гласовете. Главният прокурор на Перу Даниел Сория обяви в сряда откриването на наказателно разследване срещу Кастило.

Задържаха президента на Перу

Задържаха президента на Перу

След като Кастильо разпусна Конгреса и обяви извънредно положение

Криза във властта избухна в Перу по-рано в сряда, когато Кастило обяви разпускането на Конгреса и налагането на извънредно положение в страната, след като парламентаристите за трети път обсъдиха възможността президентът на страната да бъде отстранен от власт във връзка с корупция.

След тези решения на президента, редица емблематични политически фигури в Перу не признаха законността на тези мерки, като отбелязаха, че страната е на ръба на държавен преврат.

В знак на протест срещу решенията на президента, ръководителят на външното министерство, министърът на икономиката, министърът на правосъдието, министърът на културата, както и постоянният представител на Перу в ООН обявиха оставките си.

Действията на президента на Перу също така не бяха подкрепени от армията и полицията на страната.

Президентът на Перу разпусна Конгреса и обяви извънредно положение

Президентът на Перу разпусна Конгреса и обяви извънредно положение

Обвини опонентите си в подриване на демокрация и наложи полицейски час