Руският президент Владимир Путин уволни трима генерали и висш военен от държавната сигурност в резултат от събитията в Чечня, предаде Ройтерс.
Главна “жертва” на радикалните промени,според агенцията, стана шефът на генералния щаб генерал Анатолий Квашнин. От Кремъл съобщиха, че неговия пост ще заеме досегашният му заместник Юрий Балуевский.

Официално обяснение за уволненията не беше дадено, но военни наблюдатели твърдят,че Квашнин “плаща” за спречкване с министъра на отбраната на Русия Сергей Иванов, който е близък довереник на президента.

ИТАР-ТАСС също информира за генералските рокади, включвайки смяната на Квашнин, но без да уточнява причините.

Путин освободи от длъжността още зам-министъра на вътрешните работи генерал Вячеслав Тихомиров и главнокомандващия Вътрешни войски на министерството на вътрешните работи за Севернокавказкия окръг генерал Михаил Лабунц. и заместник –директора на Федералната служба за сигурност генерал-полковник Анатолий Ежков. Тримата са най-вероятно са били наказани заради честите сепаратистки нападения близо до Чечня, в които до момента са убити 90 души.

Уволнението на Квашнин последва указа на Путин, с който руският държавен глава ограничи властта на Генералния щаб, като го прехвърли към министерството на отбраната.