Един от най-известните млади активисти в подкрепа на демокрацията в Хонконг е избягал от полуавтономния град, след като Китай наложи репресивен, спорен закон за сигурност.

Нейтън Лоу, някогашен студентски лидер и депутат в местния парламент, който беше хвърлен за известно време в затвора след "протестите на чадърите" през 2014 г., подчерта, че ще продължи активистката си работа от чужбина.

"Мисля, че движението все още е доста живо", каза той пред Би Би Си.

Въпреки високия личен риск, той настоя, че "хората в Хонконг няма да се откажат".

Китай назначи хардлайнер за шеф на Агенцията за национална сигурност в Хонконг

Китай назначи хардлайнер за шеф на Агенцията за национална сигурност в Хонконг

Китай затяга хватката си върху полуавтономния град

Въпреки че активистите твърдят, че новият закон ерозира свободите, Пекин отхвърли критиките.

Суверенитетът на Хонконг беше върнат обратно на Китай от Великобритания през 1997 г., като някои права трябваше да бъдат гарантирани поне 50 години съгласно споразумението "една страна, две системи".

Ала противниците на новия закон, който е насочен срещу отцепването, подривната дейност и тероризма, като предвижда наказания, стигащи до доживотен затвор, твърдят, че той ефективно слага край на свободата на словото.

Мигове след обявяването му във вторник, Лоу заяви, че е подал оставка от партията Демосисто, на която той е съосновател с известния активист Джошуа Вонг. Тогава той каза, че законът поставя началото на "кървава културна революция".

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Китай се закани на Лондон, че няма да допусне бягство на жители на Хонконг

Коментарите са на китайското посолство във Великобритания

В сряда Лоу говори чрез видеовръзка по време на изслушване в Конгреса на САЩ за Хонконг. Той каза на американските политици, че се притеснява от завръщане в полуавтономния град, защото се страхува да не бъде хвърлен в затвора от Пекин.

"Самото говорене за тежкото положение на хонконгчани по подобен повод противоречи на новия закон за националната сигурност", каза той по време на изслушването, като добави: "Толкова много вече е загубено в града, който обичам: свободата да казваш истината."

Описвайки новите увеличени правомощия, които Китай ще може да използва в Хонконг, той предупреди, че "ние мислехме тайната полиция като нещо абстрактно, сега това е съвсем реален страх".

3 млн. жители на Хонконг могат да получат британско гражданство

3 млн. жители на Хонконг могат да получат британско гражданство

Той обеща Обединеното кралство да "спази" обещанието си

След това, вчера, той разпространи изявление до медиите, че вече е напуснал Хонконг, но ще "продължи активистката работа на международно равнище".

Той не каза къде е отишъл, като добави: "Въз основа на оценката на риска сега няма да разкривам твърде много за моето лично местонахождение и положение."

През 2016 г. Лоу беше най-младият депутат в града. Тогава той настоя, че на бившата британска колония трябва да бъде разрешен референдум за нейното бъдеще. Той изтъкна, че не иска Хонконг да се превърне в "просто още един китайски град".

По-късно той беше отстранен, след като бе установено, че неправилно е положил клетвата си.

Повече от 300 задържани на протести в Хонконг
Обновена

Повече от 300 задържани на протести в Хонконг

Хиляди жители на Хонконг нарушиха забраната за организиране на събирания