Глобалното затопляне и покачването на температурите на въздуха в Далечния север са довели доСтудена война за топящите се ледове", пише германският вестник „Ди Велт".

Невидимата борба за богатите на ресурси територии на Арктика продължава вече от доста време, като Русия, Дания, Канада, САЩ и Норвегия претендират за своя дял от пая, посочва изданието.

Всички горепосочени държави се борят за овладяването на Ломоносовия хребет - 1800-километрова подводна планинска верига, която Русия настоява, че е част от нейния континентален шелф.

Датски геолози твърдят, че хребетът е част от шелфа на Гренландия, а техните канадски колеги може скоро да докажат, че Ломоносовият хребет всъщност принадлежи на тяхната страна.

Подобна претенция се отправя от страна на Русия за хребета Менделеев, който се простира от Сибир към Северния полюс.

Русия смята, че нейният шелф е пряко свързан с хребета Ломоносов. Тя представи пред ООН научни разработки през 2001 г., че хребетите били „естествено продължение" на Русия, но те бяха отхвърлени. Оттогава насам руснаците събират данни, за да предявят отново претенциите си пред ООН.

Да не остане назад, пише "Ди Велт", Канада също обяви Арктика за важна част от своята "национална идентичност", като през 2011 г. проведе мащабни военни учения в региона. САЩ и Норвегия също имат претенции.