Няколко военни блогъри отбелязаха, че руските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили руски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 г., и изразиха раздразнение от предположението, че руските военни по същия начин ще игнорират и последните смъртни случаи.

Това припомня Институтът за изследване на войната (ISW).

Руските военни блогъри продължават да се оплакват от отслабващото влияние на Русия в Армения.

Ролята на Русия като гарант за сигурността на Армения може би намалява, тъй като Русия продължава да дава приоритет на военните си операции в Украйна, а в същото време арменското правителство все по-често изразява недоволството си от връзките си с Русия в областта на сигурността.

Руският президент Владимир Путин подчерта хуманитарните действия на руските миротворци в Нагорни Карабах, докато в руското информационно пространство продължава да се наблюдава, че Русия губи влиянието си в Армения.

На 20 септември властите в Нагорни Карабах приеха споразумението за прекратяване на огъня с Азербайджан, постигнато с посредничеството на руски миротворци, и съобщиха, че на 21 септември в Евлах, Азербайджан, ще се проведе среща между официални лица от Нагорни Карабах и Азербайджан, на която ще се обсъдят "реинтеграцията" и "гарантирането на правата и сигурността на арменците в Нагорни Карабах".

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че арменските власти не са участвали в споразумението за прекратяване на огъня и че арменски сили не присъстват в Нагорни Карабах.

Илхам Алиев: Азербайджан изпълни всичките си цели в Нагорни Карабах

Илхам Алиев: Азербайджан изпълни всичките си цели в Нагорни Карабах

Ние нямаме проблеми с арменския народ, не изпитваме враждебност, посочи президентът

На 20 септември Путин подчерта ролята на руските миротворци в защитата на цивилното население и заяви, че Русия е в постоянен контакт с арменските, азербайджанските и нагорнокарабахските власти.

Руското МО съобщи, че при стрелба със стрелково оръжие от страна на Азербайджан е загинал руски миротворчески персонал, който е шофирал в Нагорни Карабах, и че руските и азербайджанските разследващи органи работят по изясняване на инцидента.

Новите боеве в Нагорни Карабах, като предвестник за пълномащабна война

Новите боеве в Нагорни Карабах, като предвестник за пълномащабна война

Русия не бърза да се намеси за мир, а Захарова и Медведев дори са обидени на Армения