Преходният военен съвет на Судан и опозицията, представена от Алианса за свобода и промяна, се споразумяха да създадат съвместен комитет за разрешаване на спорни въпроси. За това, както съобщи в сряда телевизионният канал "Ал Арабия". Съвместният комитет бе обявен след разговори в президентския дворец, в резултат на което представителите на опозиционните сили и официалният представител на Военния съвет Шамс ал-Дин Кубаши направиха изявления пред пресата.

Протестиращите в Судан късат отношения с управляващия военен съвет

Протестиращите в Судан късат отношения с управляващия военен съвет

Военният съвет предупреждава за блокиране на пътища и продължаващи протести

Според Кубаши, страните са успели да намерят "точки за контакт". "Само в няколко точки имаше различия с алианса", отбеляза той. "Ние работим заедно, за да излезем от кризата и да изградим Судан, а Военният съвет и силите" За свобода и промяна "се допълват взаимно." Кубаши заяви, че на срещата е обсъдена програмата за бъдещото държавно управление, представена от алианса. страната има демократична система без недостатъци, "добави той.

Кризата в Судан се задълбочава

Кризата в Судан се задълбочава

Ауад бин Ауф подаде оставка

Освен това, както Кубаши заяви пред репортери, Военният съвет в момента разглежда доклади за оставките, които бяха представени от трима представители на съвета, сред които и ръководителят на политическия комитет, генерал Омар Зейн ал-Абидин. Причината за оставката не се съобщава.

От своя страна, представителите на опозицията нарекоха срещата със Съвета "положителна" и отбелязаха ролята на въоръжените сили в защитата на цивилното население.

Преди няколко дни диалогът на преходните военни власти и революционните сили на Судан стигна до задънена улица. Според опозицията те са решили да преустановят преговорите заради тяхната неефективност, те остават ангажирани с прехвърлянето на властта на цивилното правителство, като настояват за пълното премахване на еднопартийната система в страната и за развитието на многопартийна система. В допълнение, те са убедени, че пълноправното прехвърляне на власт изисква поне четири години, а не две години, както първоначално заяви военната.

В отговор Военният съвет в сряда предложи на опозицията да проведе среща тази вечер в президентския дворец.