Руските военни проследяват американския разрушител с управляеми ракети USS Arleigh Burke, след като той е навлязъл в Черно море, за да патрулира със съюзниците от НАТО. Това информира ТАСС, цитирайки руското военно министерство.

Маневрата идва в момент на високо напрежение в региона, като Русия, Украйна и НАТО провеждат военни учения през последните седмици, а Москва отрича подозренията на Киев и Вашингтон, че обмисля инвазия в Украйна.

Изтребители и кораби на Русия с военно учение в Черно море

Изтребители и кораби на Русия с военно учение в Черно море

Изтребители Сухой бяха сред самолетите, които репетират как да отговорят на вражески въздушни атаки

Шести флот на САЩ уточни, че USS Arleigh Burke е навлязъл в Черно море при рутинен патрул, ден след като Русия обяви, че е провела там военни учения с участието на самолети и кораби.

"Докато е в Черно море, корабът ще оперира заедно със съюзниците и партньорите от НАТО в региона, работейки заедно за гарантиране на сигурността и стабилността в този жизненоважен международен воден път", се изтъква в изявление.

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Киев правел всичко, за да възпира Кремъл

Украйна се наклони към Запада и се отдалечи от орбитата на Москва от 2014 г., когато проруският президент Виктор Янукович беше свален след масови протести. Тя не е член на НАТО, но се радва на подкрепа от Вашингтон, включително отбранителна помощ и доставки на патрулни кораби и противотанкови оръжия.

Мисията на Arleigh Burke следва подобно посещение в Черно море по-рано този месец на командния кораб USS Mount Whitney, който също беше проследен изкъсо от руските военноморски сили.

НАТО помага изпреварващо на Украйна в ситуацията с Русия

НАТО помага изпреварващо на Украйна в ситуацията с Русия

"Увериха ме в безусловна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна"