Военните на САЩ провеждат разузнавателен полет над Русия като част от международно споразумение, съобщиха от Пентагона, цитирани от "Франс прес".

Полетът се извършва съгласно Договора за "Открито небе", международно споразумение, целящо да насърчи прозрачността във военната област чрез реципрочни, невъоръжени наблюдателни полети над териториите на всяка от 34 страни, които са част от договора.

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Москва: Стриктно изпълняваме договора "Открито небе"

Обвиненията на САЩ са необосновани, уверяват от Кремъл

Заради напрежението с Русия, това е първият полет по "Открито небе" от ноември 2017 г., уточни говорителят на Пентагона подполковник Джейми Дейвис.

"Русия е наясно с полета", отбеляза той и допълни: "Шестима наблюдатели от Руската федерация са на борда на американския самолет, за да наблюдават всички етапи на полета."

Полетът, който трябва да приключи днес, се провежда с невъоръжен самолет OC-135B.

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

САЩ замразиха сътрудничеството с Русия по Договора за открито небе

Москва да спре да използва за шпионски цели полетите по програмата…

През декември САЩ и други страни проведоха "извънреден" полет по Договора за "Открито небе" над Украйна, за да покажат подкрепа за Киев след пленяването на три украински военни кораба от страна на Русия в Керченския проток.

Договорът за "Открито небе" е подписан от 34 страни и дава на страните "правото да събират информация за военните сили и дейности на другите" страни по договора, посочиха от Пентагона.