Двоен удар срещу бившия премиер на Тайланд Инглук Шинаватра и нейното влиятелно семейство. Парламентът на страната забрани на Шинаватра да участва в политиката през следващите пет години, също така тя може да влезе в затвора, след като и бяха повдигнати обвинения за небрежност, съобщава Ройтерс.

Ходовете могат да доведат до напрежение в политически разединената страна, където все още е обявено военно положение, след като армията взе властта през май, сваляйки правителството на Шинаватра след месеци на улични протести.

190 от 219 депутати от назначения от военните законодателен орган гласуваха за отстраняването на бившия премиер от политиката. 18 гласуваха „против", а останалите „въздържал се". Един депутат не присъства на гласуването.

Според кореспондент на БиБиСи отстраняването й е силен сигнал, че няма да има компромис и нейното семейство ще бъде премахнато от политиката.

Тя и брат й, бившият премиер Таксин Шинаватра, остават популярни сред бедното население на Тайланд, но са мразени в градското и сред хората от средната класа, които ги обвиняват, че са корумпирани и злоупотребяват с властта.

Срещу Инглук също са повдигнати обвинения във Върховния съд и ако бъде призната за виновна, може да получи до 10 години затвор, обявиха от главната прокуратура.

Обвиненията са заради ролята й в схема, чрез която е плащано на фермери над пазарните цени за ориз. Това е струвало милиарди долари на Тайланд.

По-късно самата Шинаватра заяви, че демокрацията в страната й е мъртва.

Днес ситуацията по улиците на столицата е спокойна заради забраната на военните да има събирания на публични места.