Въпреки че дипломатическият подход е предпочитаният начин за справяне с кризата около Северна Корея, военните решения са винаги готови като план Б. Това предупреди най-висшият американски военноморски офицер, адмирал Джон Ричардсън, цитиран от южнокорейската агенция "Йонхап".

"Това не са празни думи", подчерта адмирал Ричардсън в американска военна база в Южна Корея, като допълни: "За да имате легитимно възпиране, смятам, че трябва да имате легитимни, предполагам, варианти. Така че ние сме подготвени."

Москва предупреди за катастрофа, ако САЩ нападнат Северна Корея

Москва предупреди за катастрофа, ако САЩ нападнат Северна Корея

Ние не признаваме Северна Корея за ядрена държава, обяви Путин

В отговор на въпроси дали висшето американско военно командване действително е обсъждало използването на военни средства за разрешаване на кризата на Корейския полуостров, Ричардсън коментира, че съществуват военни решения, които да осигурят опора за дипломатическите и икономическите усилия.

"Но ние, военните, разбираме, че трябва да сме подготвени за всякакъв вид увеличаващи се способности, които могат да дойдат от Северна Корея, които биха ни заплашили от Севера, така че да може да превъзмогнем и да предоставим твърда опора на дипломатическите и икономическите усилия, които ще са водещи", посочи още висшият американски военен.