Руската специална военна операция (СВО) в Украйна е освобождение на украинските граждани и славянските земи от американските колонизатори. Тезата не е нова, но започва да се налага в руските медии последователно в последните седмици.

В пост в Телеграм, цитиран от държавната агенция ТАСС, председателят на Руската държавна дума Вячеслав Володин изтегля руските оправдания за нахлуването в Украйна на ново ниво. Припомняме, че в началото на конфликта в руския дискурс преобладаваха аргументи като денацификация, в последствие преминаха към демилитаризация на Украйна, а в последните няколко месеца се налага наративът, че сблъсъкът на украинския фронт е всъщност между Русия и западните страни, НАТО и САЩ.

"Преди девет години, в резултат на държавния преврат в Киев, властта премина под външния контрол на Вашингтон, беше установен марионетен нацистки режим. Специалната военна операция се превърна в освобождение на гражданите на Украйна и славянските земи от американските колонизатори", пише Володин.

Както отбеляза председателят на Държавната дума, Вашингтон и неговият режим в Украйна "лишават хората от политически права и свободи", за да запазят влиянието си върху гражданите: закриват нежелани медии, забраняват политически партии и започват репресии срещу църквата. "САЩ винаги са постъпвали така със своите колонии. Никой не помисли за украинския народ. Страната е разграбена", пише той.

Вячеслав Володин смята, че днес Украйна е "полигон за Вашингтон и НАТО, където тестват своите оръжия и нови начини на водене на война". "Те не отчитат загубите си: украинците се използват като излишен тестови материал. Там има американски инструктори и наемници. За да спасят киевския режим, започнаха и доставка на тежко въоръжение", каза Володин и добавя, че всичко това говори за "прякото участие на Вашингтон в бойните действия", който се страхува да не загуби "своята колония".