4 иракски войници и 1 цивилен са загинали, 6 са ранени и 10 цивилни
За 24 часа към Ирак са изстреляни 72 крилати ракети, очакват се още 3000 ракетно-бомбени удари
Британски морски десант близо до Басра
Ракети "Круз" са ударили домът на Садам Хюсеин

пехота Мощен артилерийски US-обстрел започна край южната граница на Ирак. За около 15 мин. съюзническите позиции изстреляха над 300 бр 228-мм снаряди, съобщава SkyTV. Техният обхват е надвишавал 30 км навътре в иракска територия.

Започнала е и масирана наземна операция - 250 танка и още толкова артилерийски установки са пресекли кувейтско-иракската граница. В операцията са се включили и съюзническите британски подразделения. Кореспондентът на SkyTV съобщава, че около кувейтската граница прелитат щурмови хеликоптери "Апачи".

ПОСЛЕДНО:
<<<Американските войски превзеха пограничния иракски град Ум Касар, който се явява пристанището на Ирак към Персийския залив. Това предава Fox news, цитирайки кувейтската новинарска агенция. Градът е разположен на югоизток от Басра.
В същото време се съобщава за предали се иракски военнослужещи. Те са били от групите, които са минирали местността.
<<<Багдад е подложен на масиран обстрел
<<<Представител на иракската армия съобщи по държавната телевизия, че американски вертолет е свален от армията на Ирак. Пентагонът обаче веднага опроверга тези сведения, заявявайки, че още вчера хеликоптер “Сикорски” е аварирал над иракска територия и е бил принуден на кацне. В последствие е проведена класическа операция на частите “Делта Форс”, екипажът е бил изведен от иракска територия, а машината унищожена.
<<<Турски войски навлизат в Северен Ирак

удариПентагонът потвърди, че частите, разположени в демилитаризираната зона между Кувейт и Ирак са в пълна бойна готовност - статус MOP-1 - "влизане в битка". На войниците е заповядано да подготвят защитните противохимични облекла, както и противогазите си.

SKY TV и FOX news съобщават също така, че край Басра, южен Ирак горят петролни находища.

Има вероятност при започване на основната акция, Ирак да започне изстрелване на балистични ракети по кувейтски, израелски и йордански цели.



ПО-ВАЖНОТО от първите часове на войната:
<<<Иракски ракети удрят Северен Кувейт
<<<В резултат на американската ракетна бомбардировка напълно е унищожена голяма база за горивно-смазочни материали Номер 160 в западен Ирак в близост до границата на Йордания.
<<<Ирак подпали 15 нефтени находища в Басра, съобщи кореспондент на РИА "Новости", като се позова на кувейтска телевизия.
<<<От бункера си Садам Хюсеин призова към Свещена война - Джихад
<<<Минути преди изтичането на ултиматума, в Белия дом е бил шефът на ЦРУ Джордж Тенет, който е предупредил, че ако се забави началото на първия удар, могат да бъдат изтървани стратегически иракски цели.

Буш-Овалния кабинетЕдин убит, поданик на Йордания, и много ранени цивилни са първите жертви на американските бомбардировки срещу Ирак, съобщи официален Багдад. Според информацията при ударите са улучени телевизията и радиото, сградата на митниците, жилищни сгради.

05.15 ч>>> Започнаха първите етапи от операцията по разоръжаването на Ирак и освобождаването на народа му. Това заяви от Овалния кабинет в Белия дом президентът Джордж Буш два часа, след изтичането на ултиматума, даден на Садам Хюсеин. Час преди него, прессекретарят Ари Флейшер на практика обяви началото на военната кампания.

Последно:
<<<Първа загуба и за американците
<<<Русия призова за незабавно прекратяване на войната
<<<Младежите по цял свят протестират - В Германия изгориха US-флаг, в Пакистан искат да се бият за Садам
Багдад <<<Единият от двата самолета цистерни, които излетяха рано тази сутрин от летище “Бургас” се върна на Сарафово в 13.45 часа.
Продължителността на операцията, която извърши американската машина е била близо 10 часа. Вторият самолет също е кацнал на летището и в момента и 6-те машини са в Бургас. Цистерните зареждат във въздуха бойните самолети на американските военновъздушни сили.
Това съобщи телевизия “Фокс.нюз”, като се позова на американски военни източници от региона.
<<<Американската артилерия вероятно е започнала подготовка за навлизането на сухопътните войски на територията на Ирак. Очевидци съобщават за приблизително 20 взрива на минометни снаряди на територията на Ирак в близост до ирако-кувейтската граница.
<<<Американски части са край Басра
<<<Малко по-рано големият син на Садам – Удай, в изявление по иракското национално радио съобщи, че цялото семейство на президента е живо. Алах ни защити в началото на американската атака, заяви той.

Буш подчерта, че войната може да бъде дълга и кървава. Няма да има половинчати мерки, крайният резултата ще бъде само победата, заяви Джордж Буш.

ПОСЛЕДНИТЕ 48 ЧАСА

изстрелванеМинути преди изтичането на ултиматума, в Белия дом е бил шефът на ЦРУ Джордж Тенет, който е предупредил, че ако се забави началото на първия удар, могат да бъдат изтървани стратегически иракски цели.

С тези думи се свързват и първите два удара от крилати ракети Томахок, последвани от около още 40, които час преди изявлението на Буш - към 04.30 българско време, удариха две цели, намиращи се в близост до Багдад.

Предполага се, че те са били насочени срещу места, където се намира иракското ръководство. Тези първи удари са опити да бъде унищожен физически Садам Хюсеин, съобщи CNN.

По източници от NBC цел на американския удар срещу Багдад е бил бункер, в който според американското разузнаване, се е намирал иракският лидер Садам Хюсеин. Информацията за скривалището е била дадена от човек от неговото обкръщение, сътрудник на американското разузнаване, твърдят военни източници.

За поразяването на бункера е била пусната бомба, тежаща около един тон, предназначена за разрушаване именно на такъв тип убежища.

Ирак

Същинската операция с масирани въздушни удари и навлизане на сухопитни части се очаква да започне по-късно през деня.

Ракетите са били изстреляни от разрушителя "Доналд Кук", базиран в Червено море. В отговор на тези удари иракското ПВО, разположено край Багдад е започнало стрелба.

В ранните утренни часове в Багдад са се чули сирени, а улиците на града са били абсолютно пусти, съобщават репортерите на CNN.