Проруските сепаратисти обявиха, че няма да започнат да изтеглят тежката артилерия от фронтовата линия според сключените в Минск споразумения, докато киевските сили не прекратят обстрела, съобщават световни агенции.

Изтеглянето на въоръжената техника, съгласно Минския меморандум, може да се осъществи при определени условия, в това число и след пълното прекратяване на огъня от страна на украинската армия, която обстрелва летището на Донецк. Ако украинската армия не прекрати стрелбата, с което се нарушават споразуменията, сепаратистите от Донецката народна република (ДНР) няма да изтеглят тежката артилерия, обяви Едуард Басурин, говорител и заместник-командир на ДНР.

Журналисти, които са придружавали Басурин на територията на летището, са станали свидетели на стрелбата от страна на Киев.

По-рано украинската армия обяви, че също не възнамерява да изтегля тежката военна техника от фронтовата линия, тъй като проруските сепаратисти продължават да ги атакуват.

"В момента не може да става дума за изтегляне на тежкото въоръжение. Как да се изтеглим, като бунтовниците се опитват да ни нападнат с танкове?", подчерта говорителят на военните Владислав Селезньов.

Преди да влезе в сила примирието радикалната организация „Десен сектор" заяви, че няма да прекратява борбата срещу сепаратистите. Два батальона на движението продължават да настъпват в района на Дебалцево.

Два мои батальона, отлично въоръжени и екипирани, продължават настъплението около Дебалцево, постигат сериозни военни резултати", заяви лидерът на „Десен сектор" Дмитро Ярош.