В украинските социални мрежи от десетина часа циркулират съобщения, някои от тях придружени и от видео, които показват евентуален украински удар по струпване на руски войски в открита местност край село Подо-Калиновка в окупираната част на Херсонска област.

Подо-Калиновка се намира на не повече от 27 километра по права линия от Кринок - място на ожесточени боеве на левия бряг на река Днепър през последните месеци. Твърди се, че ударът е бил нанесен с ракети от HIMARS.

Офицер от украинските служби за сигурност в района на Херсон потвърди пред руската редакция на BBC, че там е било поразено струпване на руски войски.

Руската страна не е съобщила официално за инцидента.

Вчера започнаха да се появяват частични потвърждения на подобни съобщения от предния ден, но за удар по полигон край Волноваха. В резултат загубите на руските военни се изчисляват на десетки. Тази сутрин украинските медии говорят за потвърдени 60 загинали на едно място руски военни.

Губернаторът на Забайкалския край, откъдето са повечето от военнослужещите в тази бригада, заяви вече, че такава цифра е силно преувеличена.

Говорителят на Оперативното командване "Юг" Наталия Хуменюк заяви по канал "Киев24", че "работата е била извършена много ефективно". Ударът е извършен по време на тренировка на щурмовите групи. "Те се опитваха да отработят съгласуваността на действията си. Ние хармонизирахме всичко", каза тя.

"Най-малко до 60 нашественици със сигурност вече няма да се върнат на бойните позиции, а останалите данни все още допълнително проучваме".

Руските войски натискат пак при Авдеевка

Руските войски натискат пак при Авдеевка

Украинските сили са свалили десет дрона тази нощ