Сръбският президент Александър Вучич определи като изключително труден разговора, който проведе в четвъртък с ръководителя на регионалното правителство на Косово Албин Курти и представители на ЕС в Брюксел.

"Тежък ден за нас, за всички граждани на Сърбия и цялата ни страна. Не мога да кажа, че приключи успешно, но ще се въздържа от коментари. Ще продължа да се боря за мир и стабилност и в следващите 48 часа Ще се свържа с хората", заяви Вучич, цитиран от сръбската РТС.

В същото време, той изрази надежда, че "по някакво чудо може да се постигне компромисно решение".

Без пробив в преговорите между Сърбия и Косово

Без пробив в преговорите между Сърбия и Косово

Напрежението между двете държави отново избухна заради спорно правило

В четвъртък шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза, че сръбският президент Вучич и косовският премиер Курти не са успели да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията на среща в Брюксел, страните са се договорили да продължат диалога през следващите дни.

Според него, и Вучич, и Курти са съгласни, че няма алтернатива на диалога за решаване на проблемите в региона.

Припомняме, че ситуацията в региона се усложни, след като в знак на протест срещу решението на косовските местни власти да забранят от 1 август влизането на автомобили със сръбски номера и документи. Поради това се наложи временно да бъдат затворени няколко контролно-пропускателни пункта на административната граница между Сърбия и Косово.

Впоследствие, по призив на САЩ и ЕС, администрацията на автономната област Косово и Метохия отложи с месец въвеждането на забранителни мерки срещу собственици на автомобили със сръбски номера и документи, издадени в Сърбия. След този инцидент риториката на страните, които се обвиняват взаимно в злонамереност, се засили.

НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалира

НАТО увеличава силите си в Косово, ако напрежението със Сърбия ескалира

Вучич заплаши с "ново поколение млади мъже", за които Косово е Сърбия

По-рано Европейската служба за външна дейност (EMS) предупреди, че високопоставени политици от Белград и Прищина ще бъдат държани отговорни за всяка ескалация, причинена от техните провокативни изявления, което би довело до увеличаване на напрежението и евентуално насилие в региона.