Сърбия няма намерение и възможност да наложи никакви санкции срещу Русия.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич в рамките на Световния икономически форум в Давос, съобщи сръбският телевизионен канал RTS.

"Не знам какво ще се случи в бъдеще, какво ще ни донесе животът и как ще изглежда всичко. Не съм от тези, които се кълнат и след това не изпълнява, добави президентът. Сърбия е единствената страна в Европа, която води собствена независима политика - нито проруска, нито прозападна. Тя е на европейския път, не е навредила на никого, не е допринесла за конфликти", подчерта Вучич.

Вучич: Дипломацията вече не съществува, над Сърбия са надвиснали черни облаци

Вучич: Дипломацията вече не съществува, над Сърбия са надвиснали черни облаци

Сръбският президент очаква все по-мощен натиск срещу Белград

Вучич изрази увереност, че страната ще купува газ от Русия на справедлива цена и в необходимите количества.

"След 31 май пазарната цена на газа за нас може да бъде около хиляда долара за хиляда кубически метра, а с доставка и посредници $1,2-1,3 хиляди е огромна цена. Вярвам, че ще получим справедлива цена, нашите руски партньори винаги са били справедливи и доставките винаги са били сигурни", каза Вучич.

През април той каза, че ако Белград наложи антируски санкции, това ще противоречи на принципите, "защото от собствен опит знаем колко неморално е да се налагат санкции, колко е неефективно". Той добави, че не забранява самолетните пътувания до Русия, "по принцип, защото имаме свободна страна, която сама решава".

Припомняме, че нееднократно той се оплакваше, че на страната му се оказва натиск, за да наложи санкции на Русия.

Също така, в края на април, сръбският премиер Ана Бърнабич коментира, че за Сърбия не би трябвало да има никакви рискове от спирането на газа и проблемите на страни като България с Русия не интересуват страната ѝ.

Вучич: Сърбия плаща висока цена, защото не въведе санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия плаща висока цена, защото не въведе санкции срещу Русия

В страната му нямало нито антируска, нито антиукраинска истерия