Бунтовници в Ирак убиха трима иракчани и двама войници от коалиционните сили – един американец и един британец, часове преди да започне процесът срещу бившия иракски президент Саддам Хюсеин, предаде АП.

Освен това бомба избухнала на централния площад в Багдад, където се намира известният паметник на създателя на града през 8 век, с когото Саддам често се сравнявал.

От взривната вълна бюстът на Абу Джафар Ал-Мансур се срутил, без да наранява никого. От АП коментират, че събарянето на статуята не е случайно и че тези, които са го направили, правят връзка с течащия в момента съдебен процес срещу бившия иракски диктатор - Саддам Хюсеин.

От агенцията допълват, че иракчаните продължават да чакат крайните резултатите от референдума за Конституцията, проведен миналата седмица.

Най-рано в петък ще бъдат оповестени резултатите от изборите.

Необходимо е време да се проверят бюлетините, тъй като според някои наблюдатели големият брой гласове, подкрепящи Конституцията, са подозрителни.

Малко преди да стартира процесът в Зелената зона в Багдад, където се намират основните иракски институции, бунтовници застреляха Хаким Мирза и шофьора му. Мирза бе един от основните кметски представители в столицата.

Въоръжени мъже застряха и лейтенант от иракската армия. Същевременно късно снощи американски военен патрул се натъкна на бомба на 30 км южно от Багдад. При експлозията е бил убит един войник, а други двама са били ранени.

Също късно снощи бе убит и британски войник, след като попаднал на заложена на пътя бомба около Басра, където са разположени по-голямата част на британските части.