Администрацията на американския президент Джо Байдън започна да изтегля част от американските сили и оръжия от редица страни от Близкия изток. Това съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

САЩ ще преразпределят приблизително осем батерии от зенитно-ракетни системи "Пейтриът", по-специално от Ирак, Кувейт, Йордания и Саудитска Арабия. Освен това американската система за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) от Саудитска Арабия ще бъде изтеглена. Част от военни самолети и "стотици американски военни", които обслужват тези оръжия, също ще бъдат прехвърлени.

Както уточняват източниците, "администрацията на Байдън рязко намалява броя на американските противоракетни системи в Близкия изток като част от сериозната преориентация на военното присъствие в региона, тъй като пренасочва въоръжените сили към предизвикателствата от Китай и Русия . " Повечето от тези оръжия ще бъдат изтеглени от Саудитска Арабия.

Пентагонът ще спира талибаните с въздушни удари

Пентагонът ще спира талибаните с въздушни удари

План за подкрепа на афганистанската армия

Прехвърлянето вече започна по-рано този месец. Според източници шефът на Пентагона Лойд Остин е уведомил на 2 юни саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд за съответните планове на американската страна.

Пентагонът смята, че "рискът от ескалация на военните действия между САЩ и Иран е намалял". Освен това, според американската страна, по-ранното прехвърляне на оръжия в Близкия изток не е "възпирало Иран и силите под негов контрол от действия, насочени към дестабилизация". Според източници, "Саудитска Арабия също е засилила своите отбранителни способности" и е демонстрирала способността си да прихваща ракети.

Шефът на Пентагона увери Мохамед бин Салман: САЩ са ангажирани със защитата на Саудитска Арабия

Шефът на Пентагона увери Мохамед бин Салман: САЩ са ангажирани със защитата на Саудитска Арабия

Лойд Остин разговаря със саудитския престолонаследник

Освен това Вашингтон смята, че част от американските системи за противоракетна отбрана, разположени преди това в Близкия изток, се нуждаят от поддръжка и ремонт.